Hollandia legrégebbi városa - Maastricht

Maastricht közvetlenül a belga-holland határ mentén fekszik a Maas-folyó partján.

0_1090.jpg

1_21.jpg

A reptérről a  központba helyi busszal 20 perc alatt utazhatunk, kb. 4 EUR árú jeggyel.

A város nevét főleg az Európai Unió kapcsán jegyezhettük meg, hisz itt írták alá az EU megalakulásához vezető szerződést.

Maastricht hangulatos terei, macskaköves utcái és kiülős kávéházai kellően barátságos környezetet teremtenek az odautazóknak. Gyalogosan könnyen bejárható.

0_41.jpg

0_42.jpg

A Vrijthof a leghíresebb tér, itt található a Szent Szerváciusz-templom és a Szent János-katedrális. A hely egész évben otthont ad nagyobb fesztiváloknak.

0_43.jpg

0_44.jpg

1_501.jpg

Markt, ahol a Városházát is megtekinthetjük, hetente kétszer termelői piaccal várja a vásárlókat.

0_45.jpg

Az EU szerződés aláírásának évfordulójáról szintén teret neveztek el: Plein 1992, ami a Maas-folyó partján található, ahonnan gyalogos-biciklis híd vezet át a túloldalra, a város szívébe.

0_46.jpg

A Szent Szervác híd Maastricht jelképe, melynek egy része nagyobb hajók érkezésekor felemelhető.

4_146.jpg

2_255.jpg

0_47.jpg

A Vestigingswerken, vagyis az óvárosi erődítmény, szintén nagy vonzerőt jelent.

3_213.jpg

0_48.jpg

A maastrichtiak híresek a burgundi életvitelükről, a francia és belga hagyományokat ötvöző konyhaművészetükről. Szép tiszta, rendezett zöld táj fogadja az idelátogatókat.

Ahogy az Vincent Van Gogh híres festményén, a Krumplievőkön (Aardappeleters) is látható, a hagyományos holland ételek fő hozzávalója a krumpli, általában hússal és főtt zöldséggel fogyasztva.

Vla sűrű, édes puding, amit nagyrészt tejből készítenek, íze a vaníliától kezdve a csokoládén át az eperig bármilyen lehet. Érdemes kipróbálni a hopjes-vlát és a bitterkoekjes-vlát, melyeknek valóban tipikus és leírhatatlan ízük van.

0_49.jpg

Nyárindítónak remek város! Akár családosoknak is egy kis kikapcsolódásra! 

Szívesen olvasnál más tájakról is? Lájkold ITT a blogomat, hogy a facebookon is tudd követni. Illetve olvasd el a többi helyről szóló írásaimat is! :)