Meglepetés északon - Vilnius

Vilnius Litvánia fővárosa, egy kis ékszerdoboz a Baltikumon. 

5_11.jpgSzállások:

Corner Hotel***

Hotel Artis Centrum****

Az egykor lengyel, majd orosz fennhatóság alá tartozó város sok viszontagságon ment át a történelem folyamán.

Ennek ellenére Vilnius Kelet-Európa egyik legnagyobb területű óvárosával büszkélkedhet! A litvánoknak fontos a hagyományőrzés és az épületek helyreállítása, így csodás látványban lesz részünk.

A sok ide-oda csatolásnak köszönhetően rengeteg stílus ötvöződik itt, megférnek egymás mellett a gótikus, román, reneszánsz, de a modern irányzatok is.

0_473.jpg

Az óvárosban sétálva macskaköves utakat találunk, illetve számos kis szuvenírboltot, hangulatos kávézót. 

0_475.jpg

1_194.jpg

Látnivalók szempontjából kiemelkedik a Szent Anna-templom, mely a gótikus építészet remekműve. A homlokzaton lévő sokféle téglaminta igazán különlegesnek mutatja a katedrálist. Szóbeszédek szerint Napóleonnak is annyira tetszett, hogy magával akarta vinni Franciaországba.

0_476.jpg

A város védőszentjéről elnevezett Szent Kazimír-templom a legrégebbi imaház itt, az 1600-as évek elején épült barokk stílusban.

0_477.jpg

A katedrálist az elején található hat dór oszlop teszi látványossá. 

0_479.jpg

1_195.jpg

Litvániában járva feltétlen meg kell kóstolnunk a zeppelint, a hideg tejszínes céklalevest, vagy a lengyel konyhát idéző káposztás finomságokat!

0_480.jpg

A város fölé emelkedő vár ódon maradványairól és robusztus bástyájáról érdemes megnézni a naplementét.

0_481.jpg

1_196.jpg

A dombra épült Vilniust a Neris-folyó szeli át. A parton jól gondozott parkok vannak, sétáljunk egyet! Itt találjuk a város modernebb arcát is.

4_21.jpg

0_482.jpg

A litván emberek sok nehézségen mentek át a történelem folyamán, mégis van hitük a jobbra és szépen őrzik hagyományaikat. Néhány helyen még mindig a kommunizmus lenyomatát láthatjuk, de mostanra már szépen fejlődik a város. 

A nemzet jelképe a borostyán, vegyünk egyet szerencsehozó ereklyének.

Aki kicsit a környéken is szétnézne, semmiképp ne hagyja ki a kevesebb mint 30 km-re található Trakai várkastélyt, melyet egy tó ölel körül és pazar látványban részesít minket. Az herceg egykori lakhelye igazán festői környezetben található.

0_483.jpg

1_197.jpg

Kellemes kikapcsolódást kívánok! :)

Szállás: Vilnius

Szállás bárhová: ITT

Tetszett az ötlet? Lájkold ITT a blogomat, hogy a Facebookon is tudd követni az olcsó repülőjegyeket. Illetve olvasd el a többi helyről szóló írásaimat is! :)