Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja - Öresund híd

Az Öresund híd Dánia fővárosát, Koppenhágát köti össze a svédországi Malmővel. A két part közti távolság mintegy felét adja maga a híd, másik része viszont egy mesterséges szigeten és alagútban való utazás kombinációjával tehető meg.

0_3817.jpg

1_1840.jpg

0_64.jpg

Ahhoz, hogy ezen az egyedülálló panorámával rendelkező hídon átkelhessünk, célszerű a Wizz Air járatával Malmőbe utaznunk. 

0_1884.PNG

 

Booking.com

A repülőtér 30 km-re fekszik a várostól, ahová a Flygbussarna járatai visznek el minket, kb. háromnegyed óra alatt. Jegyet érdemes interneten váltani, egyrészt a sorban állást kikerülendő, másrészt így olcsóbban vehetjük meg a jegyünket. A magyar oldalt az alábbi linken érhetjük el: http://www.flygbussarna.se/hu .

Malmö gyalogosan is bejárható.

Fő jelképe a Turning Torso, mely Európa második legmagasabb lakóépülete 190 méterével. Az épület alapötlete kilenc darab, egyenként ötszintes téglatesten alapul. A téglatestek felfelé haladva az alattuk levőhöz képest valamennyit elfordulnak, így a legfelső, kilencedik egység a legalsóhoz képest már 90 fokkal el van fordulva.

0_66.jpg

malmo-2677337_640.jpg

A Malmöhus Skandinávia legrégebbi reneszánsz kastélya. Az épületben és a környékén van a város összes múzeuma, így a kultúra szerelmeseinek könnyű dolguk lesz, hisz' itt megtalálnak mindent, amivel szenvedélyüknek hódolhatnak.

0_67.jpg

malmo-2983115_640.jpg

A klasszicista stílusban épült Városházát a főtéren (Stortorget) láthatjuk.Ha körbetekintünk, itt találjuk a Szent Péter templomot is, ami a XVI. századtól áll helyén.

0_68.jpg

0_69.jpg

Pihenésképpen a Királyi Parkban (Kungsparken) ejtőzzünk egyet az öreg fák közt.

malmo-2875464_640.jpg

windmill-2490363_640.jpg

0_70.jpg

Ha megéheztünk, hangulatos vendéglőket, éttermeket találunk a Lilla torgon, azaz a Lilla téren.

0_71.jpg

Jó hír, hogy az Öresund hídon való átkeléssel Koppenhága felé vehetjük az irányt.

Az alábbi linken tudunk neten is vásárolni jegyet, illetve több időpont közül is választhatunk. 

http://www.raileurope-world.com/train-tickets/journey-insights/article/malmo-copenhagen

A dán fővárost a világ egyik legélhetőbb helyének titulálták. Az emberek környezettudatosak, sokat bicikliznek és bioételeket fogyasztanak.

Koppenhágát csatornák hálózzák be, ahol gyorsjáratú vízibuszok közlekednek. Mindenképp utazásunk fő célpontjának kell, hogy tekintsük a Nyhavn csatornát, ahol színes házak, tömérdek hajó és számos kiülős kávézó és étkezde vár bennünket. A házak egyikében lakott anno a híres meseíró, Andersen.

0_73.jpg

Ha Andersen, akkor meg kell említenünk egyik felejthetetlen mesehősét, a Kis hableányt, melynek szobrot emeltek a Langelinie-n. 

0_74.jpg

Délben a királyi palotánál mindennap ünnepélyes őrségváltás látható. A Christiansborg Slotban pedig a parlament ülésezik.

0_75.jpg

0_77.jpg

A Kerek torony 35 méteres magasságával és 15 méteres átmérőjével különlegességnek számít, tetejéről remek panoráma tárul elénk.

0_76.jpg

A városnézés levezetéseként este látogassuk meg a helyi vidámparkot, a Tivolit.

0_78.jpg

Tetszett az ötlet? Lájkold ITT a blogomat, hogy a Facebookon is tudd követni az olcsó repülőjegyeket. Illetve olvasd el a többi helyről szóló írásaimat is! :)