Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja - Öresund híd

Az Öresund híd Dánia fővárosát, Koppenhágát köti össze a svédországi Malmővel. A két part közti távolság mintegy felét adja maga a híd, másik része viszont egy mesterséges szigeten és alagútban való utazás kombinációjával tehető meg.

0_64.jpg

Ahhoz, hogy ezen az egyedülálló panorámával rendelkező hídon átkelhessünk, célszerű a Wizz Air járatával Malmőbe utaznunk. Augusztus végén 13 980 HUF-ért tehetjük meg ezt.

0_65.jpg

A repülőtér 30 km-re fekszik a várostól, ahová a Flygbussarna járatai visznek el minket, kb. háromnegyed óra alatt. Jegyet érdemes interneten váltani, egyrészt a sorban állást kikerülendő, másrészt így olcsóbban vehetjük meg a jegyünket. A magyar oldalt az alábbi linken érhetjük el: http://www.flygbussarna.se/hu . A retúrjegy kb. 6500 HUF-ba kerül.

1_31.jpg

Megérkezésünk napját érdemes Malmőre fordítani. A város gyalogosan is bejárható.

Fő jelképe a Turning Torso, mely Európa második legmagasabb lakóépülete 190 méterével. Az épület alapötlete kilenc darab, egyenként ötszintes téglatesten alapul. A téglatestek felfelé haladva az alattuk levőhöz képest valamennyit elfordulnak, így a legfelső, kilencedik egység a legalsóhoz képest már 90 fokkal el van fordulva.

0_66.jpg

A Malmöhus Skandinávia legrégebbi reneszánsz kastélya. Az épületben és a környékén van a város összes múzeuma, így a kultúra szerelmeseinek könnyű dolguk lesz, hisz' itt megtalálnak mindent, amivel szenvedélyüknek hódolhatnak.

0_67.jpg

 

A klasszicista stílusban épült Városházát a főtéren (Stortorget) láthatjuk.Ha körbetekintünk, itt találjuk a Szent Péter templomot is, ami a XVI. századtól áll helyén.

0_68.jpg

0_69.jpg

Pihenésképpen a Királyi Parkban (Kungsparken) ejtőzzünk egyet az öreg fák közt.

0_70.jpg

Ha megéheztünk, hangulatos vendéglőket, éttermeket találunk a Lilla torgon, azaz a Lilla téren.

0_71.jpg

Következő napunkat kezdhetjük az Öresund hídon való átkeléssel és vehetjük az irányt Koppenhága felé.

Az alábbi linken tudunk neten is vásárolni jegyet, illetve több időpont közül is választhatunk. Egy oda-vissza út 9000 forintból kihozható. 

http://www.raileurope-world.com/train-tickets/journey-insights/article/malmo-copenhagen

0_72.jpg

A dán fővárost a világ egyik legélhetőbb helyének titulálták. Az emberek környezettudatosak, sokat bicikliznek és bioételeket fogyasztanak.

Koppenhágát csatornák hálózzák be, ahol gyorsjáratú vízibuszok közlekednek. Mindenképp utazásunk fő célpontjának kell, hogy tekintsük a Nyhavn csatornát, ahol színes házak, tömérdek hajó és számos kiülős kávézó és étkezde vár bennünket. A házak egyikében lakott anno a híres meseíró, Andersen.

0_73.jpg

Ha Andersen, akkor meg kell említenünk egyik felejthetetlen mesehősét, a Kis hableányt, melynek szobrot emeltek a Langelinie-n. 

 0_74.jpg

Délben a királyi palotánál mindennap ünnepélyes őrségváltás látható. A Christiansborg Slotban pedig a parlament ülésezik.

0_75.jpg

0_77.jpg

A Kerek torony 35 méteres magasságával és 15 méteres átmérőjével különlegességnek számít, tetejéről remek panoráma tárul elénk.

0_76.jpg

A városnézés levezetéseként este látogassuk meg a helyi vidámparkot, a Tivolit.

0_78.jpg

Nekem az Öresund híd szerepel a bakancslistám első helyén. És nektek? :)

Amennyiben tetszett a téma, lájkold a blogomat facebookon ( https://www.facebook.com/megicaleurope.blog.hu?ref=hl ) is, hogy értesülhess a legújabb bejegyzésekről!