Boldog Új Évet!

Minden kedves olvasónak szeretetben, egészségben és utazásban gazdag évet kívánok!

0_793.jpg

Összegyűjtöttem pár érdekességet Európa országaiból, hogyan is ünneplik az egyes nemzetek a Szilvesztert.

Németország

Az evés kapja a főszerepet. Kizárólag sertéshúst fogyasztanak ilyenkor, hisz ez a gazdagságot és boldogságot szimbolizálja. Kivétel ez alól a Rajna vidéke, ahol a libasült a főétel. Az új évi édességekbe pénzérméket sütöttek, hogy aki elfogyasztja pénzben és egészségben gazdag évet remélhessen.

Románia

Keleti szomszédunknál a gyümölcsfaágakat kötik csokorba, majd adják a gyerekek kezébe, akik sorra járják a házakat, megcsapkodják vele a helyieket. A hagyomány szerint ettől gyermekáldást, boldogságot, gazdagságot, egészséget kapnak az új esztendőben.

Dánia

A dánok felkeresik barátaikat, majd cserépedényt törnek az ajtójuk előtt. Minél nagyobb a robaj és minél nagyobb a cseréphalom, annál gazdagabb lesz az új év.

Spanyolország

Az éjféli harangozáskor minden egyes harangszóra be kell kapni egy szőlőszemet, hogy boldog legyen a következő év. Amennyiben elszámolják magukat, balszerencse vár rájuk.

Bulgária

Bulgáriában óraütést követően leoltják a villanyt, hogy megtörténjenek az újévi csókok, majd felvágják a pénzérmékkel telesütött tortát. Akinek ilyen szelet jut, szerencsés évet vizionálhat.

Görögország

A napos ország lakóinál szintén hagyomány a pénzérmés édességsütés, mely a gazdagság jelképe. A gyerekek pedig hasonló ünnepet tartanak, mint mi Mikuláskor. Kitisztítják a cipőiket, kirakják az ajtók elé és mindenféle jósággal teletömik nekik. Ekkor ünneplik ugyanis Szent Vazult, aki a szegények és a gyermekek védőszentje. 

Portugália

Itt is a gyerekeké a főszerep, akik új év első napján házról házra járnak, énekelnek, majd cserébe édességet és pénzt kapnak.

Oroszország

Az oroszok az ortodox egyház szerint csak január 7-én ünneplik a karácsonyt. Emiatt  Szilveszter napja igazán nagy ünnep náluk, hisz ekkor állítják fel a karácsonyfát. A gyerekek részére ezen az estén érkeznek meg a fa alá az ajándékok is. Az családi ünneplés után az utcára vonulnak, ahol megünneplik az új év eljövetelét. Érdekes, hogy az 1917-es forradalom után betiltották a karácsonyt, és csak 1992-ben engedélyezték újból.

Olaszország

A "csizma lakói" spagettit esznek, melyet minél hosszabbra gyúrnak, ettől remélve a hosszú, boldog, egészséges életet. Akik pedig keresik a párjukat piros fehérneműt vesznek fel, hogy az új évben rájuk találjon a szerelem.

Írország

A szigetországban a szelek járásától teszik függővé a következő év politikai jövőjét. Amennyiben nyugati szél fúj, akkor gazdasági jóléttel számolhatnak, amennyiben keleti, úgy a brit befolyásoltság erősödését várják. 

Svédország

Az északiak házi készítésű gyertyát ajándékoznak egymásnak, mivel a fény az öröm és a vidámság szimbóluma.

 

Kívánom, hogy mindenkinek olyan éve legyen, amilyet mindig is szeretett volna! Kellemes kikapcsolódást és pihenést! BÚÉK! :)

Jövőre is jövök a jobbnál jobb utazási célokkal, ígérem!