Ókori kalandozás - Pompeii

Pompeii a Vezúv lábánál elterülő ókori romváros. Nápoly közelében, a világörökség részeként fontos olasz turisztikai célpont.

1_120.jpg

Ahhoz, hogy ide eljussunk, Nápolyba kell repülnünk, majd onnan vonatra szállni.

Repülésünk átszállás nélkül történik a Ryanairrel a Capodichino reptérre.

0_1855.PNG

Érkezésünk után közvetlenül is el tudunk jutni Pompeii városába. 

Az alábbi oldalon megnézhetjük a nápolyi reptérről induló, Pompeii-be közlekedő busz menetrendjét: Nápoly-Pompeii

A menetidő kb. 1 óra, a jegy 10 eurót kóstál.

Szállás Nápolyban:

Hotel Europeo - Sea Hotels*

Szállás Pompeii-ben:

Hotel Astoria Pompei***

 

Booking.com

0_342.jpg

Mivel Nápolyba érkezünk, érdemes kihasználni és megnézni a város szépségeit, majd utána továbbindulni a végső célunkhoz. Főleg, ha több napra jövünk!

A légi kikötőből a városközpontba legegyszerűbben az Alibus járataival juthatunk, mely kb. 20 percenként jár. Egy jegy 4 euró körül mozog, melyet a járművön vehetünk meg.

A Piazza Garibaldiig utazva érünk a városközpontba, majd onnan később továbbindulhatunk kisvonattal Pompeii-be.

A szerelvények félóránként járnak, jegyet a vasútállomáson vehetünk kb. 3 eurós áron a Villa dei Misteri állomásig, Sorrento irányába. 

1_876.jpg

Pompeii-be érkezvén az ember visszacsöppen az ókorba. Megelevenedik előtte a régmúlt.

A város első felfedezése teljesen véletlenszerű volt, a Sarno-folyó szabályozásánál akadtak rá a XVI. században.

0.gif

Azt tartják, hogy a várost még időszámításunk előtt alapították, majd időszámításunk szerint 79-ben, mikor váratlanul a Vezúv kitört, hamuja  7-8 méter magasan beterítette és megsemmisítette az ott élőket.

Manapság is számos maradványt láthatunk a pincék, épületek között, melyeket gipsszel kiöntöttek és szemléletesen mutatják az emberek utolsó pillanatait.

 0_344.jpg

Nemcsak hátborzongató élményben lehet részünk, hisz a számos fennmaradt freskó és az amfiteátrum is el tudja varázsolni az embert.

0_1942.jpg

1_877.jpg

4_11.jpg

0_346.jpg

1_121.jpg

2_35.jpg

3_20.jpg

A valódi ásatásokat 1763-ban kezdték meg, amikor találtak egy táblát Respublica Pompeianorum felirattal. Ekkor sikerült a várost véglegesen beazonosítani.

A gyönyörű nagy színház, Ízisz temploma, a Herculaneumi kapu és a Diomédész-villa voltak az első nagyobb épületek, amelyek felszínre kerültek és látogathatóvá váltak a közönség előtt is.

0_347.jpg

1_122.jpg

2_36.jpg

4_12.jpg

A város feltérképezéséhez több nap is kevés lenne, annyi érdekességet tartogat. A teljesség igénye nélkül ragadtam ki párat. El kell menni, meg kell nézni és át kell élni. Akiket érdekel a történelem, élvezni fogják, amit a szemükkel látnak.

Mostanra a város feltárása lelassult, inkább a rekonstrukcióval foglalatoskodnak. 

Pompeii régen egy mozgalmas kereskedőváros lehetett, melyet bizonyítanak a legapróbb leletek is. A hatalmas villák, épületek pedig az üdülőváros mivoltjára vezethetnek vissza.

0_348.jpg

1_123.jpg

Akinek van kedve és ideje, meglátogathatja a Vezúv kráterét. Pompeii-ből indulnak túrabuszok a hegy tetejére kb. 10 euróért oda-vissza.

Azt gondolom, Európa egyik, még működő vulkánjának a tetejére felmenni nem mindennapi élmény, és kevés ember tarthat róla beszámolót. Használjuk ki!

0_349.jpg

Jó kalandozást kívánok!

 

Tetszett az ötlet? Lájkold ITT a blogomat, hogy a Facebookon is tudd követni az olcsó repülőjegyeket. Illetve olvasd el a többi helyről szóló írásaimat is! :)