Gladiátorok földjén - Nimes, Franciaország

Nimes-et a számos ókori építményének köszönhetően Franciaország Rómájának is titulálják.

4_16.jpg

4_296.jpg

Szállások:

Ibis Budget Nimes Centre Gare**

Adagio Access Nimes ex Citea***

A város történelmi kincseit, kultúráját védik a helyiek. Érdemes megfigyelni egy-egy hétköznapon a polgári családok viselkedését, szokásait.

Alapításának dátuma a római hódítások idejére tehető, azonban, ahogy a címer is jelzi (krokodil és pálmafa), az egyiptomi hadjáratok is hatással voltak kialakulására. Nimes-ben egy-egy téren is visszaköszön ez az időszak. 

0_431.jpg

1_173.jpg

A hely legfőbb nevezetessége az Amfiteátrum, melyben annak idején gladiátorok csaptak össze, illetve a küzdőteret vízzel feltöltve különböző megmérettetéseket is tartottak itt.

Később a bikaviadaloknak adott helyet, manapság pedig operaelőadásokra használják. Teljes évben üzemel, hisz az épületet fedhetővé alakították.

A kör alakú építmény nagyon hasonlít a Colosseumra, innen az elnevezés is: Nimes Franciaország Rómája. 

Csodálatos dór oszlopok szegélyezik a küzdőteret, melyet megnyitottak a közönség előtt.

0_432.jpg

0_433.jpg

2_61.jpg

A környező utcákban sétálva rend, tisztaság és kiülős kávézók, cukrászdák fogadnak minket. 

0_434.jpg

 1_174.jpg

2_661.jpg

 

A Castellum, azaz az egykori vízellátást szabályozó medence szintén a római korból maradt fel. Annak idején akár 50 km-re is szállította a vizet.

0_435.jpg

A csodálatos híd, a Pont du Gard csalogatja a látogatókat. Sétálgassunk rajta, és egy más világba csöppenhetünk. 

A gigantikus akvadukt a Rhone-folyó egyik mellékágán ível át. 

1_1069.jpg

4_17.jpg

3_32.jpg

A bájos park, mely La Fontaine nevét viseli, minden évszakban kifejezi szépségét. Sok zölddel szegélyezett apró tavacskáknak örülhetünk, változatos szökőkutakkal. Megpihenni itt érdemes.

1_175.jpg

2_62.jpg

0_436.jpg

A II. századból fennmaradt Diana-katedrális maradványait is ebben a kertben csodálhatjuk meg.

0_437.jpg

Ha ennénk egy jót, válasszuk a remek francia konyhát valamelyik helyi étteremben, de kérhetjük a helyiek specialitását is, a híres tőkehalat, mely különös ízét a fokhagymás, olívaolajos pácnak köszönheti.

0_1.png

3_511.jpg

Nimes épületei közül kiemelkedik az Augustus császár idejéből való négyszögletes templom, melyet 30 korinthoszi oszlop ölel körül.

0_2538.jpg

0_438.jpg

A város fölé magasodó Tour Magne egy 34 méter magas torony, hajdanán a római várost védelmező erődrendszerhez tartozott. A látvány innen lenyűgöző.

0_439.jpg

1_176.jpg

Nimes-nek két "ünnepe" ismert a turisták körében. Az egyik a Feria, azaz a városi viadal, melyet május végén tartanak, kb. öt napon át. 

A hasonló Corida ősszel, szeptember folyamán látogatható.

0_440.jpg

Nimes egy igazán római kori város. Aki vissza akar tekinteni erre a korra, a legjobb helyen jár. Ugyanakkor nem csak a történelmet kedvelőknek nyújt kikapcsolódást. Nem messze van innen a tengerpart, illetve a híres Avignon, akár ez is lehet cél.

Szállás: Nimes

Szállás bárhová: ITT

Tetszett az ötlet? Lájkold ITT a blogomat, hogy a Facebookon is tudd követni az olcsó repülőjegyeket. Illetve olvasd el a többi helyről szóló írásaimat is! :)