Ahol templomtornyok nyújtóznak az égig - Szófia

Szófia Bulgária fővárosa, a Vitosa hegy lábainál helyezkedik el.

0_569.jpg

3_789.jpg

0_26.jpeg

1_1834.jpg

2_1061.jpg

Közvetlenül a Wizz Air járatával repülhetünk ide.

0_1594.PNG

Szállás:

Easyhotel Sofia** 

 

0_570.jpg

Szófiába számos ember utazik vonzó tájai, lenyűgöző építészete miatt. Az igazi bolgár kultúra remekei itt mind megtalálhatóak.

A város és egyben Bulgária fő jelképe az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház, mely az 1900-as évek elején emelték az oszmán hatalom alóli felszabadítás emlékére.

A neobizánci stílusban épült templomban 12 harang van, aranyozott kupolája 45 méter magas.

0_571.jpg

Csodálatos belseje mindenki számára nagy élményt nyújt. Freskóremekművek és bátor díszítés jellemzi.

A Csodatévő Szent Miklós-templom a székesegyház szomszédságában található.

Oroszos stílusa, aranyló hagymakupolái már messziről kitűnnek a környező épületek közül. A Világörökség listáján is szereplő katedrális érdekessége, hogy padlózata parketta. Szintén az 1900-as évek elején épült.

0_572.jpg

Szófia egyetlen ma is működő dzsámija a Banja Basi mecset, melynek neve (sok fürdő) a közelben fellelhető gyógyvízforrásokra utal. Belseje végig szőnyeggel borított, falai kék csempével vannak díszítve. 

0_2.png

1_240.jpg

A Szent Zsófia-katedrális a főváros neves építészeti alkotása, valamint névadó temploma. Manapság Délkelet-Európa legjelentősebb ókeresztény emlékműve.

Mind a belsejét, mind a külsejét puritánság jellemzi. Fő díszítőelemei a nagy ablakai.

0_573.jpg

Aki a bolgár konyhára kíváncsi, annak is tartogat néhány meglepetést a város. Számos étkezési lehetőséget találhatunk a kedves hangulatú éttermekben. 

A tejtermékeket, szezonális zöldségeket, gyógynövényeket és gyümölcsöket felvonultató gasztronómiai fogások között bátran válogassunk.

Aki tipikus itteni ízekre vágyik, próbálja ki a gyuvech (marhapörkölt zöldséggel) vagy a kyopolout (pörkölt fokhagymával, esetleg padlizsánnal). Desszertnek pedig válasszuk a baklavát vagy a halvát (cukros, magvakkal díszített, vajból, lisztből készült édesség).

0_574.jpg

0_575.jpg

Szófia belvárosát hangulatos utcák, csodálatos építészet jellemzi. A külterületek azonban még mindig a szocializmust idézik.

3_45.jpg

0_576.jpg

0_577.jpg

A város sétálóutcája a Vitosa, melynek mentén rengeteg helyi üzletet találhatunk, kávézókkal, éttermekkel tarkítva.

Háttérben az utca nevével megegyező hegygerinc tárul a szemünk elé.

0_578.jpg

Aki a túrázást is kipróbálná, busszal vagy akár lanovkával is elérheti a hegy csúcsait. 

Bulgáriában az enyhe tél és a napos, meleg nyár a jellemző. Amennyiben télen utazunk és szerencsénk van, a havas sportoknak is hódolhatunk.

A kultúra szerelmeseinek kötelező program a múzeumok látogatása, melynek során megelevenednek nekünk Bulgária történelmi vonatkozásai.

Aki a városnézés után feltöltődne, látogasson el a törökfürdőbe és pihenje ki magát a gyógyvíz általi kényeztetés közepette.

Szófia minden évszakban remek látogatás, induljunk el megismerni! A főbb nevezetességeket gyalogosan is kényelmesen elérjük.

Szállás: Szófia

Szállás bárhová: ITT

Tetszett az ötlet? Lájkold ITT a blogomat, hogy a Facebookon is tudd követni az olcsó repülőjegyeket. Illetve olvasd el a többi helyről szóló írásaimat is! :)