Érintetlen ír tájakon - Cork

Cork Írország harmadik legnagyobb települése, a Lee-folyó torkolatánál fekszik.

0_295.jpg

Repülőjegy: Ryanair 

0_1807.PNG

Szállás:

Killarney Guest House***

 

Booking.com

Ami a város különlegességét adja, az az érintetlen táj, a zöld fövenyes, sziklákkal tarkított folyópart. A színes házak és a kőből készült híres építmények.

0_297.jpg

0_298.jpg

0_299.jpg

Cork jelentős kikötőváros, 606-ban alapították.

0_300.jpg

Csodálatos katedrálisát St. Finbarr-ról nevezték el, aki a város alapítója és egyben a védőszentje is. A templom 1870-ben nyitotta meg kapuit, a francia-gót építészet remekműve.

0_301.jpg

A hely báját a sok kis híd adja, mely összeköti a szigeteket.

3_13.jpg

0_302.jpg

2_23.jpg

A legrégebbi épület a Red Abbey, mely a középkorból maradt fenn, egy kolostor harangtornya volt. Ma egy díszes kis téren helyezkedik el.

0_303.jpg

A Lee-folyó által közrefogott szigeten XVII. századbeli sikátoros utcák, épületek állnak, de megtalálhatóak a modern kor építészeti remekei is, például az Operaház.

0_304.jpg

Az 1920-as polgárháborúban Cork nagy részét felégették. A számtalan háború és pusztítás miatt a városban nem maradt fenn annyi történelmi épület.

Mindenképp meg kell tekintenünk a City Gaolt, mely magyarul börtönmúzeumot jelent. Ha valaki sokkoló élményre vágyik, az esti tárlatvezetést válassza.

2_24.jpg
0_305.jpg

A Szent Anna-katedrális 32 méteres tornyába feltétlenül másszunk fel, hisz nemcsak fantasztikus panoráma tárulhat elénk, hanem megszólaltathatjuk a híres Shandon harangokat is, amelyeket 1752-ben húztak meg először egy esküvő alkalmával.

0_306.jpg

Aki vásárlásra vágyik vagy szívesen vegyülne a helyi közegben, menjen el a Szent Patrik utca kavalkádjába.

0_307.jpg

A városnak a kortárs épületek, a pubok, művészeti központok adják a lüktetését. A hagyományos kiskocsmák, ahol szinte minden este élőzene szól, a piacok, ahol helyi portékák között válogathatunk, illetve a helyiek közvetlensége felettébb szerethetőnek tünteti fel Corkot. Feltétlenül kóstoljuk meg a helyi söröket és az ételkínálatot.

1_100.jpg

0_308.jpg

Ha már eljutottunk Írország ezen szegletébe, mindenképp menjünk el és nézzük meg a 8 km-re lévő Blarney kastélyt. A 600 éve épült világhírű palota miatt özönlenek a turisták. A legenda szerint aki megcsókolja a Blarney követ, mágikus szónoklati képességre tesz szert.

0_309.jpg

Corkot nevezik a helyiek az "igazi" fővárosnak, hogy miért? Járjatok utána!

Szállás: Cork

Szállás bárhová: ITT

Tetszett az ötlet? Lájkold ITT a blogomat, hogy a Facebookon is tudd követni az olcsó repülőjegyeket. Illetve olvasd el a többi helyről szóló írásaimat is! :)